fobi
5/5 - (4 votes)

Din bedste ven elsker at gå ture sammen med dig. Især når du skal ud og shoppe. Det plejer da også at være rigtigt hyggeligt, når I sådan går en tur sammen en torsdag formiddag. Der er bare én situation, som du ikke bryder dig om. Det er når din ven slår bremserne i: Det hænder nemlig, at hans sygelige frygt for åbne pladser – agorafobi får overtaget. Han tør simpelthen ikke gå hen over torvet. Det er en form for fobi, han lider af. Den kaldes for agorafobi og har netop det kendetegn, at der er tale om, at han ikke vil krydse en åben plads.

En eller flere fobier

Vi har alle sammen mindst en fobi. Nogle af os har flere fobier. Det kan være, at vi er bange for mus eller edderkopper. Det kan være at vi er bange for højder. Eller at flyve. Det er næsten lige gyldigt, hvad det er for en fobi, vi har, så er der tale om, at vi har en angst lidelse. At vi så ikke kalder det for edderkoppeangst men araknofobi, kan der være flere grunde til. Pointen her er dog, at vores fobier har navne efter det objekt, som fremkalder angsten hos os. Det kan være insektet (edderkoppen) eller stedet (Øverst oppe i Rundetårn), mv.

Det er lige meget. Der er tale om angst, som vi skal gøre noget ved. De fleste af os vil nok føle os lidt latterlige, hvis vi skal fortælle vores venner og bekendte, at vi går til behandling for vores frygt for åbne pladser. Men hvis vi forklarer dem, at den specifikke angst faktisk har været årsag til at et venskab gik itu og vi måtte bruge mange timer på at genopbygge det, så vil det måske være nemmere at forklare?

Kan være meget alvorligt

Det er som om, at mange mennesker ikke forstår, at en fobi kan være meget alvorlig. Hvorfor det er sådan, er ikke til at sige. Men det er sandheden. En fobi kan ødelægge meget – ikke kun for den, der lider af fobien, men også mennesker i den persons nærhed. En fobi kan også medføre panikanfald hos den lidende. Selvom panikanfald ikke er farlige, så er de dog ret ubehagelige. Derfor er der intet galt i, at du opsøger hjælp til at komme af med din fobi. Den kan nemlig behandles. Oftest vil fremgangsmåden, som din terapeut vil bruge, være den samme som ved behandling af angst lidelser.

Særlige teknikker

I nogle tilfælde vil der også være særlige teknikker, som du skal lære, så du bliver bedre til at håndtere den frygt, du oplever, når du fx ser en edderkop – eller skal op i Rundetårn og uden at få stress-symptomer. Det kan være noget med, at du lærer at trække vejret på en bestemt måde. Det kan også være noget med, at du skal lære at tænke på en særlig måde, når du er i en situation, som fremkalder frygten hos dig. Det vil din terapeut hjælpe dig med at finde ud af – og så vil han nok også gerne hjælpe dig med at finde ud af, hvorfor du bliver angst, når du ser en mus eller en edderkop.

Disclaimer

Flere artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *