Et solcelleanlæg er din genvej til billig og miljøvenlig elektricitet. En investering i et solcelleanlæg er en investering i vedvarende energi. Solen skinner omkring 1800 timer om året i Danmark, og med et solcelleanlæg har du muligheden for at udnytte dette på en miljøvenlig og effektiv måde.
Solceller omdanner solens lys til elektricitet – og selvom mængden af lysenergi er størst om sommeren, så producerer et solcelleanlæg også strøm om vinteren. Det er med andre ord designet til helårsbrug, og leverer bæredygtig strøm året rundt. Dette giver dig endvidere muligheden for, at spare penge på din elregning hele året – og dermed få råd til andre, og sjovere, ting i hverdagen.
Hvis du interesseret i solceller og solcelleanlæg, så kan du i nedenstående blive klogere på de forskellige komponenter, der tilsammen udgør et solcelleanlæg.
Komponenter
Det første vi skal runde, er selve solcellerne. De er som regel monteret i moduler, og de består typisk af grundstoffet silicium. Herhjemme finder du typisk to typer af solceller, henholdsvis mono- og polykrystallinske solceller.
Monokrystallinske solceller består, som navnet antyder, at ét siliciumkrystal. De har en ensartet, sort overflade – og har typisk en højere virkningsgrad end polykrystallinske solceller. Som resultat heraf, er de typisk også dyrere. Polykrystallinske solceller har en karakteristisk blå og levende overflade. Når solens stråler rammer solcellerne, begynder de at producere jævnstrøm.
En anden, og meget vigtig del, af et solcelleanlæg er en vekselretter. Som nævnt ovenfor, producerer solcellerne jævnstrøm – hvilket ikke kan bruges i en normal husstand. I din bolig anvender du nemlig vekselstrøm, hvorfor den producerede jævnstrøm skal omdannes vha. en vekselretter. Der vil uundgåeligt gå noget elektricitet tabt under denne konvertering, men moderne vekselrettere har en meget høj effektivitet.
En anden komponent, som du kan få tilsluttet dit solcelleanlæg, er en såkaldt power optimizer. Dette er som udgangspunkt valgfrit, men det er en rigtigt god ide at få med. En power optimizer fungerer nemlig som en afbryder på dine solpaneler. Dette er meget nyttigt, da solpanelerne som udgangspunkt er tilsluttet i en kæde; hvorfor de alle slår ud, såfremt at én af solpanelerne slår ud. Solpanelerne kan eksempelvis slå ud pga. snavs eller skygge – men med en power optimizer, er du sikret, at de resterende solpaneler fortsat producerer strøm.
Levetid på et solcelleanlæg
Langt de fleste solcelleanlæg har en meget lang levetid. Her er typisk tale om 20-25 år – og mange montører giver tilmed en garanti på solcelleanlæggets effektivitet. Der vil altid gå en smule effektivitet tabt i løbet af solcelleanlæggets levetid, men nye anlæg fastholder en meget høj effektivitet – selv efter mange års brug.
Vekselretteren holder ikke lige så længe som solpanelerne. Her er typisk tale om en levetid på 10-15 år. Du kan således godt, som udgangspunkt, regne med, at der går to vekselrettere på ét solcelleanlæg. Prisen forventes dog at falde, hvorfor udsigterne til billigere vekselrettere er meget gode.