Rate this post

Det har taget flere måneder at få overtalt min far, der nu har rundet de 70 år, til at få bestilt en tid hos en øjenlæge på Øjenhospitalet Danmark for at få undersøgt øjnene, som har drillet ham gennem længere tid, idet han har fået mere og mere svært ved at læse og se fjernsyn.

Min mor har bedt ham om det mange gange, og både min søster og jeg har også presset på, for vi er bekymrede for, at han eventuelt har fået grå stær, som jo alt andet lige er en ret almindelig lidelse for folk i hans alder.

Men langt om længe gav min far efter, og i sidste uge tog jeg med ham ind til øjenklinikken her i byen, hvor jeg havde bestilt en tid til ham. Øjenlægen undersøgte ham grundigt, og han konkluderede bagefter, at der ikke var spor tvivl om, at min far havde pådraget sig en grå stær, som endda var temmelig veludviklet.

Det er bestemt godt, at du ikke har ventet længere med at komme til mig, sagde øjenlægen til min far, for sagen er nemlig, at grå stær i en del tilfælde udvikler sig til den langt alvorligere grøn stær, hvis den ikke bliver behandlet. Læs om grøn stær og operation her.

Jeg skumlede lidt, for øjenlægen bekræftede jo bare min egen og resten af familiens mistanke og vores irritation over, at det havde været så svært at overtale min far til at gå til øjenlæge. Lægens diagnose beviste jo også, at min fars modvilje mod et få sine øjne undersøgt kunne have indebåret en risiko for en langt alvorligere sygdom.

Men jeg sagde selvfølgelig ikke noget, for i virkeligheden kunne jeg jo bare glæde mig over, at min far trods alt var kommet til øjenlæge i tide, så han grå stær kan blive behandlet, inden den udvikler sig til noget langt værre.

Øjenlægen forklarede, at en operation for grå stær er et ganske lille indgreb, som foretages ambulant af langt de fleste øjenlæger. Efter operationen kan patienten tage hjem med det samme, og de fleste oplever en voldsom forbedring af synsevnen allerede ganske kort tid efter indgrebet.

Min far fik også at vide, at operationen skulle foretages ved hjælp af øjenlaser, fordi det er den mest skånsomme og præcise måde at udføre operationen på.

På vej hjem i bilen kom min far selv ind på, at det da var heldigt, at han langt om længe var gået med til at konsultere en øjenlæge, så han øjensygdom ikke nåede at udvikle sig til noget langt værre, som i sidste ende kunne risikere at koste ham synet.

Jeg valgte at forhold mig tavs, men far havde åbenbart forstået lektien, for han sagde lige ud, at en anden gang skulle han nok lytte mere til, hvad vi andre i familien mente om den slags, og med et dybt suk sagde han, at han jo nok var kommet i den alder, hvor der fra tid til anden kan opstå problemet med helbredet, som det er vigtigt at få taget fat på, inden de udvikler sig til noget værre.

Disclaimer

Flere artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *